Blodtype

Blodtype uforlikelighet i CATS

For alle praktiske formål, katter anses å ha to blodtyper: A og B. Den tredje blodtype, AB, er svært sjelden hos katter. Som med mennesker, når du gir en blodoverføring, må blod grupper bli matchet ellers kattens antistoffer vil ødelegge fremmede blodlegemer.

Blodtype uforlikelighet (BGI) kan presentere et problem for oppdrettere. En av årsakene til Fading Kitten syndrom er "neonatal isoerythrolysis".Dette betyr at kattungene har en annen blodtype fra sin mor og antistoffer i melken angrep de kattunger røde blodlegemer. Symptomene er gulsott, blod i urin og rask forverring, svakhet, anoreksi, nedsatt vekst og død innen de første dagene i livet.halespissnekrose. Kattungene fødes normale, men svekkes raskt etter fødsel, grunnet inntak av morsmelk med antistoffer mot sitt eget blod.

I kontrollerte avlsarbeid, kan BGI forebygges ved blod-typing foreldrene før parring dem. Kattunger får en blod-type gen fra hver av foreldrene.Blood-type A gener er en dominerende til blod-type B gener og trekk er autosomal (ikke-kjønnsbundet).

Blodtyper og operatører

En katt kan være blod-type A, men likevel bære recessivt gen for blod-attraksjon B. Hvis to bærere av blod-type B er avlet sammen, er det en sannsynlighet på noen kattunger blir blodtype B.

* En katt homozygot (pure-avl) for type A har to matchende "A" gener 
* En katt heterozygote for type A (bærer av type B) har en dominerende "A"-genet og en recessiv "b"-genet. 
* En katt homozygot (pure-avl) for type B har 2 matchende "b" gener.

* En katt med type A fenotype kan ha genotypen AA (homozygot dvs. ikke-carrier) eller genotype Ab (heterozygot dvs. bærebølge). 
* En katt med type B fenotype kan bare være genotype bb (homozygot).

Arven og full implikasjonene av den sjeldne AB blodtype er ennå ikke forstått. Merk at "Ab" betyr en blod-attraksjon En katt bærer recessiv "b"-genet og er forskjellig fra et blod-type "AB" katt. Blodtype B er vist ved store bokstaver "B". Den recessive gen for at blod type er vist ved små bokstaver "b".

Hvordan blod GRUPPER arves

Problemer oppstår når to bærere av type B er avlet sammen og en type A hunnen føder type B kattunger.

 

 

Denne tabellen forklarer de forskjellige genotyper Ab og bb. Bærere er vist i skyggelagte oransje celler. Type B er vist i skyggelagte røde celler. AA og BB (pure-avl for deres blodtype) er vist i skyggefulle grønne celler. I påfølgende tabeller, vil bare genotype og skyggelegging gis.

 

Type B Parent

   

Type B Parent

Type A Parent

b

b

 

Type A forelder bærer type B

b

b

A

Ab

Type A, bærer type B

Ab

Type A, bærer type B

 

A

Ab

Type A, bærer type B

Ab

Type A, bærer type B

A

Ab

Type A, bærer type B

Ab

Type A, bærer type B

 

b

bb

Type B

bb

Type B

 

 

ULIKE parringer mellom type A og type B CATS

Parring sammen to katter med "AA" produserer type A kattunger.

 

 

Type AA foreldre

Type AA foreldre

A

A

A

AA

AA

A

AA

AA

 

 


Parring sammen to katter med "BB" produserer type B kattunger.

 

 

Type B forelder

Type B forelder

b

b

b

bb

bb

b

bb

bb

 

 

Mens det er lett å teste for type B, er det vanskeligere å finne ut om en type A katt er "AA" eller "Ab" fordi dagens tester ikke kan vise om han er en type B transportør. Den eneste måten å finne ut er å teste mate ham til en kjent type B kvinne.

 

 

Type B Female

   

Type B Female

Type AA Mann

b

B

 

Type Ab Mann

b

b

A

Ab

Ab

 

A

Ab

Ab

A

Ab

Ab

 

b

bb

bb

 

 

Hvis typen En katt er bærer, så halvparten av kattungene produsert med en type B kvinnelige vil vise tegn på BGI. Hvis han ikke er bærer, så ingen av kattungene vil være i fare, men de vil alle bli kjent bærere av type B. Men, og det er en stor men, på grunn av tilfeldige måten genene videre, kan det ta flere parringer å fullstendig utelukke ham som en bærer.

 

 

Type Ab Kvinne

Type Ab Mann

A

b

A

Ab

Ab

b

Ab

bb

 

 

Når to bærere er parret sammen, vil i gjennomsnitt en fjerdedel av alle kattungene være type B. Fordi typen Ab dronninger har mindre anti-B antistoffer enn type AA queens, noen av disse kattungene kan overleve. Imidlertid vil dronningen bygge opp antistoffer som følge av å ha type B kattunger, og hvis hun har type B kattunger i fremtiden, er det mer sannsynlig å utvikle fullskala neonatal isoerythrolysis og dø. Den eneste måten å fortelle om en dronning er AA eller Ab er å teste parre henne til en type B hann

.

 

 

Type AA Kvinne

   

Type Ab Kvinne

Type B Mann

A

A

 

Type B Mann

A

b

b

Ab

Ab

 

b

Ab

bb

b

Ab

Ab

 

b

Ab

bb

 

 

Igjen, hvis hun bærer recessive type B genet, vil i gjennomsnitt halvparten av kattungene sired av en type B hann bli type B og vil vise tegn på BGI.Hvis paret med en type Ab mann, en fjerdedel av kattungene er sannsynlig å ha BGI.

 

 

Type Ab Kvinne

Type Ab Mann

A

b

A

Ab

Ab

b

Ab

bb

 

 

Prevalens av type A, B og AB i forskjellige raser

Noen raser er mer sannsynlig enn andre til å ha type B. Dette kan være fordi foundation katter, rent ved en tilfeldighet, ikke har recessive "b" genet eller det kan være at den recessive "b" genet har blitt avlet ut av genet pool (recessive gener er notorisk vanskelig å utrydde som de kan gjennomføres uoppdaget for mange generasjoner før møte opp med en annen transportør).

 

Type B frekvens

RASER 
(På grunn av ulike genet bassenger, skiller frekvens innenfor raser mellom USA, UK / Europa og Australia)

Ingen

Siamese og tilhørende raser, burmesisk, Tonkinese, Russian Blue

1-10%

Maine Coon, Norsk Skogkatt, Ragdoll, tilfeldig avlet huskatter

11-20%

Abyssiner, Hellig Birma, Himalaya, persisk, somali, Sphinx, Scottish Fold, japansk Bobtail

21-50%

Eksotisk Korthår, Britisk Korthår, Cornish Rex, Devon Rex

Type AB

 
 

Scottish Fold, Hellig Birma, Britisk Korthår, somali, Bengal, Abyssiner, Ragdoll, tilfeldig avlet huskatter

 

 

Blodtype er en ekstra hensyn når outcrossing katter å utvide eller lade et gen pool. Vil outcross katten innføre type B i en rase som tidligere hadde ingen forekomst av type B? Det samme gjelder når hybridiserer katter (annen blodtype forekomst i viltlevende arter er ennå ikke kjent) eller krysse forskjellige raser eller bruke random-avlet katter for å lage nye raser. En svært ønskelig outcross katt kan innføre de nødvendige egenskaper, men kan også introdusere en uønsket blodtype.

BLOOD-typing KATTUNGER

Kattunger kan blod-skrives ved fødselen ved hjelp av en dråpe blod fra navlen. Hvis kattungen er den samme blodtype som mor, er det trygt for den å suge fra henne. Hvis blodtyper forskjellig, er det tilrådelig at kattungen ikke die fra henne for sine første 16 timer av livet som det er når det gut er permeabel nok til å tillate antistoffer fra råmelken hennes for å komme inn i blodbanen. Siden maternelle antistoffer er viktig under kattunge tidlige liv, er hyperimmunglobulin sera tilgjengelig for kattunger som er hånd-reared grunn Blood Gruppe Uforenlighet. Etter 16 timer er det ansett som trygt å la den suge fra sin mor.

Transfusjoner

Fordi det er ingen Type O i katter, er det ingen universell donor. Hvis katter får feil blodtype enda en gang, skjer det en Hemolytisk Transfusjon reaksjon, og kan føre til døden. Av denne grunn er det fornuftig å vite en katt blodtype, spesielt hvis det er en rase med høy forekomst av type B. Vanligvis en katt trenger bare en blodoverføring på grunn av en nødsituasjon (blodsykdom eller traumatiske ulykken) og enhver forsinkelse mens fastslå sin blodtype kan være livstruende. Gi feil blodtype er like livstruende.

I mottakerlandene katter gitt riktig matchet blod, fra transplanterte (donor) røde celler overleve i ca 35 dager. Inkompatible blodceller blir ødelagt i løpet av 7 dager.

Type B katter kan dø hvis de får en blodoverføring som inneholder mer vanlig type A blod. Type B katter har middels til høye nivåer av anti-A alloantibodies som forårsaker den raske ødeleggelse av transfused attraksjon En rød celler. Dette kan skje i løpet av timer, og det er en høy risiko for anafylaktisk sjokk.

Hvis en type En katt mottar type B blod, er en umiddelbar transfusjonsreaksjon usannsynlig å oppstå som type A kattene har relativt lave nivåer av anti-B alloantibodies. Men type B røde cellene vil ha en sterkt redusert levetid.

Type AB katter er sjeldne. Ideelt sett bør de motta blod fra en type A donor. De kan motta type B blod, men som type AB katter potensielt har Anti-B alloantibodies, kan dette føre til for tidlig ødeleggelse av type B røde blodlegemer i donert blod.

 

Nyeste kommentarer

09.02 | 15:23

Hei! Vi er en familie på 4 som ønsker oss veldig en ragdoll hann kattunge, har dere noen i nærmeste fremtid?

21.01 | 17:22

Heisan. Vi er en familie på 3 .. ønsker oss veldig en ragdoll hann kattunge . Har dere noen i nærmeste fremtid eller vet om noen som har?
Mvh Anne

03.10 | 13:36

Hei. Var interessert i å kjøpe en kattunge. Mvh. Britt unni Gimse

16.09 | 17:02

Takk for info.da skal jeg følge med :) mvh Elisabeth