Standard side

Ragdoll historien og opprinnelse

Ragdoll er en rase som i sin opprinnelse kommer fra USA og det er mange historier om bakgrunnen til rasen. Som en filledukke og lealaus, men den føler smerter akkurat som hvilken som helst annen katt.

Ragdoll er skapt av mennesker. Det var Ann Baker som grunnla rasen tidlig på 60-tallet, i Riverside, California i USA. Hun var egentlig en erfaren oppdretter. Men la grunnlaget for rasen med en hvit langhåret katt av typen Angora, og en brun Birma. Ann Baker kjøpte varemerket Ragdoll, og startet sitt eget register for rasen, International Ragdoll Cat Assosiation (IRCA). Lenge måtte alle Ragdoller registreres her, noe som gjorde at de ikke fikk stille ut på utstillinger arrangert av de tradisjonelle katteforeningene.

Etterhvert bestemte noen oppdrettere seg for å danne sin egen forening, og Ragdoll Society ble grunnlagt i 1975. Ett av hovedmålene til foreningen var å få godkjent rasen i de tradisjonelle foreningene. Den skiftet navn til Ragdoll Fanciers` Club etter et par år, og deretter til Ragdoll Fanciers` Club International (RFCI) i 1993. 

Ragdoll kom til England i 1981, til Tyskland i 1985 og til Norden i 1991. I 1992 godkjente FIFe Ragdoll som rase, men bare bicolour-varianten fikk sertifikatstatus. Fra og med 1997 fikk Colourpoint -varianten sertifikatstatus og i 1999 fikk også den tredje varianten, mitted sertifikatstatus.

Ann Baker som grunnla rasen tidlig på 60-tallet

Ragdoll utseende

Ragdoll er en stor og kraftig katt med semilang silkeaktig pels, noen sier den ligner på pelsen til en kanin. Pelsen deler seg når katten beveger seg. Hodet skal ha et flatt bredt parti mellom ørene, som skal sitte langt fra hverandre og som skal være svakt rundet. Nesen skal ha en lett bøy på den øverste tredjedelen. Øyne skal være ovale og alltid blå i relasjon til kroppsfargen, ønskelig med så blå farge som mulig. Kroppen er lang og muskeløs. Potene skal være store og kraftige med hår mellom tærne. Ragdollens hale skal være lang, og rekke til skulder bladet når du bøyer den fram. 

Ragdoll personlighet og utvikling

Ragdoll er en perfekt innekatt, på grunn av sitt rolige og kjærlige lynne. Den tilpasser seg lett de forskjellige familiemedlemmer inkludert dyr og barn. Deres mest karakteristiske trekk som skiller den fra andre raser er at den ofte slapper av i alle musklene når den løftes opp slik at den henger som en filledukke, som den har sitt navn fra. Ragdoll er en lat og rolig katt. Det er også en katt som lærer fort. Det er ikke så mye irettesettelse som skal til for at katten skjønner at den ikke får gå på bordet, klore på møbler og lignende. En Ragdoll elsker å følge med på alt som skjer. Den liker ikke å vare mye alene. Som alle andre katter har hver enkelt Ragdoll sin egen personlighet og karaktertrekk. Ragdoll katteunger fødes helt hvite, og først etter 3-5 dager ser man svake tegn til farger på ører, nese, føtter og halen. Ragdollen utvikler seg seint, den er ikke ferdigutviklet før i 2- 4 års alderen

Vanlig størrelse på hunnkatt er 3,5 - 6 kg

Vanlig størrelse på Hannkatt er 5 - 8 kg

Bicolour
Skal ha et hvitt bliss i ansiktet, en omvendt V. Resten av ansiktet og ørene skal ha en av fargevariantene, den samme fargen skal også halen ha. Den skal ha hvit bryst og buk. Den skal ha så mye hvitt som mulig på bena, men det er ingen FEIL om den har brune strimer eller flekker på bena. Den kan også ha hvit flekk på ryggen.
Colourpoint
Har farver på ben, samme fargen som hale og maske i ansiktet. Den blir gylden over ryggen. Feil!! er hvite flekker på denne varianten. Colourpointen har veldig ofte en lang mørk strek/strim, eller mørk flekk på buken. Dette tror man henger igjen etter den helfargede Burmeseren. Mange mener at dette vil følge Colourpointen i mange generasjoner.
Mitted
Varianten som er mest lik Hellig Birma i mønster. Den skal ha hvite støvler og hansker. Den skal ha hvit hake og hvit strek under hele magen, fra haken til haleroten. Det er også ønskelig med en eller flere "dråper" hvit på nesen. eller et såkalt "timeglass" m hvitt. Halen, bena og masken skal ha samme farge. Mitted varianten blir gylden over ryggen. Feil!! på mitted er mangel av hvit hake, bryst og hvit strek på buken.

Hvit flekk genet

CH S*Tomtebloss Tutti Frutti Hun var varianten Bicolour High Mitted

Man kan da si at Bicolour egentlig består av 4 varianter.
● True Bicolour
●  Bicolour High Mitted
●  Bicolour  Mid High
●  Bicolour  High White

 

Først litt info om Van-genet, det vi kaller "Hvit flekk-genet" (Whitespottingfactor).

Det finnes to typer hvit markeringer på Ragdoll.
● Van-genet som gir Bicolour.
Og
● Glow-genet/hvit flekk-genet som gir Mitted.

Van-genet er et dominant gen å kan altså ikke bæres uten å synes. Hvit flekk genet er også et dominant gen, men kan "maskeres" av et van-gen...
● High white, mid high og high mitted (Bicolour). Det er helt enkelt et begrep for å fortelle hvor mye hvitt det er på katten å dels et begrep for å vite hvor det hvite kommer fra. Men alle sammen registreres som RAG 03 (Bicolour)

Man skiller på det vi kaller "True Bicolour", å den Bicolour varianten som det kan bli om en parrer to Mitted katter. Det er dem vi kaller, High Mitted.

I USA, Canada og Australia er det langt vanligere med Bicolour som er High Mitted.

● En True Bicolour er en Bicolour som bare har Van-genet i en oppsetning, en sådan katt kan altså IKKE få Mitted kattunger om den parres med en Colourpoint.

● En Bicolour som er High Mitted har altså Hvit flekk genet i to oppsetninger å kan derfor heller ikke få Colourpoint avkom når den pares med en Colourpoint. Det vil kun bli Mitted avkom.● En Mid High er en Bicolour som har begge anleggene for hvit. Det er altså avkom etter en Mitted foreldre og en Bicolour (True Bicolour). En sådan katt har ofte for mye hvitt på kroppen, kan ha hvit haletupp, hvite ører osv. Pares en slik katt med en Colourpoint så kan man få både Bicolour og Mitted, men ingen Colourpoint.


● En High White er en Bicolour som har Van-genet i dobbelt oppsetning, å får KUN Bicolour avkom om man parer med en Colourpoint.

Det er ofte vanskelig å vite eksakt hvilken "type/variant" av Bicolour en har, dvs hvilken Genotyp den har. Man kan prøve å regne det ut med hjelp av stamtavler, eller parre "type/variant" med en Colourpoint å se hva man får av avkom.

● Genotype = Er hva den genetisk er.
● Fenotype = Er hva den ser ut til å være.De godkjente fargene

Brun – n

Blå – a

Sjokolade – b

Lilla – c

Rød – d

Krem – e

Brunskilpadde – f

Blåskilpadde – g

Sjokoladeskilpadde – h

Lillaskilpadde – j

Tabby – 21

De godkjente variantene

Tabby 21, Skilpadde f,g,h,j, Rød d og Krem e ble godkjent i FIFé i 2005

Colourpoint – RAG n,a,b,c,d,e,f,g,h,j,21

Bicolour- RAG n 03, a 03. b 03, c 03, d 03, e 03, f 03, g 03, h 03, j 03, 21

Mitted – RAG n 04, a 04, b 04, c 04, d 04, e 04, f 04, g 04, h 04, j 04, 21

Fife's rasestandard Ragdoll

Ragdoll vises i tre mønstre: Colourpoint , Bicolour og Mitted (agouti eller non-agouti) - og 20 fargevarianter - til sammen 60 varianter

GENERELL

Utseende:
Ragdoll er en fast, stor katt med en middels til sterkt boned muskuløs kropp. Solid i det helhetlige utseendet.

Størrelse:
Stor

Hode:
Form,
Medium størrelse, bred modifisert kile. Litt avrundet panne (ikke buet) viser en svak overgang til en flat fly mellom ørene. God høyde i profil

Nese,
Nesen er rett og viser en svak kurve i øvre tredjedel.

Kinn, hake, Muzzle,
Kinn godt utviklet, avsmalnende til en avrundet velutviklet, bred snute av middels lengde (aldri smale) og et velutviklet hake

Ører:
Form,
Mellomstore, brede ved basen, med avrundede tips
Plassering,
Sett bredde på skallen med en liten vipp fremover


Øyer:
Form,
Stor og oval. Ytre kant av øyet blenderåpning for å være på nivå med undersiden av ørene.
Farge,
Blå, jo mer intens jo bedre, i forhold til kroppsfarge

Nakke:
Kort og sterk

Kropp:
Struktur,
Lang kropp, middels til sterk benbygning, muskuløs. Bryst bred og godt utviklet. Muskuløs og tyngre i bakparten. Den modne katt er like bred på skuldrene som det er på bakparten.
Poter,
Store, runde og kompakte, hårtufser mellom tærne

Hale:
Lang, fortrinnsvis til skulderen, middels bred ved base, svakt konisk mot spissen. Vel "møblert", buskete.

Pels:
Struktur,
Mellom lang, tett, myk og silkeaktig tekstur, ligge med kroppen. Føles som kald silke å ​​ta på. Lengste rundt halsen og innramming ytterkanten av ansiktet som gir inntrykk av en smekke.
Kort på forsiden øker i lengde fra toppen av hodet til skuld ned på baksiden. Mellomlang til lang på siden, magen og bakparten.
Kort til middels lang på forbena.
Farge,
For fargevariantene se tabellen ovenfor. 


Merknader:
- hunner merkbart mindre enn hannene.
- mannlige underkjeve/hake bør tas i betraktning.

- utvikling er langsom, modning på 3 til 4 år 

- tillate for sesong pels


Diskvalifikasjon:
Øyer, annet enn blå øynePoengfordeling etter standard

Kat. II SLH

 

MCO

NFO

SIB

TUV

RAG

SBI

Hode

20

20

25

25

20

20

Ører

10

10

10

 

5

 

Øyne

5

5

10

10

5

 

Body

25

25

20

30

20

20

Lags og poter

 

 

 

 

5

 

Hansker

 

 

 

 

 

20

Hale

10

10

5

10

5

10

Frakk

25

25

25

20

35*

25**

Tilstand

5

5

5

5

5

5

 

 

 

 

 

 

 

 * På RAG er Coat/Frakk delt inn i farge og mønster 25 p og tekstur, lengde 10 p = 35 poeng

 ** Hos SBI er Body farge og påeng 15 p. Kvalitet og tekstur , lengde 10p = 25 poeng

Ragdoll tre varianter

Colourpoint:
Farge points: - ører, maske, ben og hale - å være godt definert og i harmoni med kroppen farge.

Feil, Pels- noen hvite flekker


 

Bicolour:
points: - ører, maske og hale - må være godt definert. Masken må ha en invertert hvitt "V". Kroppsfargen er må være en nyanse lysere enn punktene; med eller uten hvite flekker på ryggen. Mage hvit

Nose lær: rosa

Feil
Ører: hvit på ørene Hale: hvit på halen


 

Mitted:
points: godt definert og i harmoni med kropps farge, som i colour. Hvit hake, med eller uten en hvit smal stripe / merking) på neseryggen opp til pannen. Smal hvit stripe / merking er tillatt på snuten så lenge det følger midtlinjen ned til haken. Hvit stripe strekker seg fra frontstykke og renner ned langs undersiden mellom de fremre ben til haleroten.

Hvite votter på forbena; bakbena skal være hvite på minst opp til hælen, og ved maksimalt til midten av låret.

Fargede flekk(er) i dette området er akseptabelt.

Nose lær: analogt til fargen på poeng eller rosa 
Poter: rosa


Feil:
Leder: mangel på hvit hake 
Bein: noen mørk flekk på den hvite votter 
Coat: noen mørk flekk på magen mangel på den hvite stripen

Nyeste kommentarer

09.02 | 15:23

Hei! Vi er en familie på 4 som ønsker oss veldig en ragdoll hann kattunge, har dere noen i nærmeste fremtid?

21.01 | 17:22

Heisan. Vi er en familie på 3 .. ønsker oss veldig en ragdoll hann kattunge . Har dere noen i nærmeste fremtid eller vet om noen som har?
Mvh Anne

03.10 | 13:36

Hei. Var interessert i å kjøpe en kattunge. Mvh. Britt unni Gimse

16.09 | 17:02

Takk for info.da skal jeg følge med :) mvh Elisabeth