Feline Infektiøs Peritonitt

Hva er FIP

FIP er en virussykdom som kun finnes hos katter. Ofte ses coronavirus hos friske katter, som kun gir få eller ingen helsemessige problemer(man kan se luftveisproblemer og/eller diaré, men hos noen katter muterer viruset, katten vil utvikle FIP, som er dødelig.

 

Det finnes to former av FIP, «våt FIP» og «tørr FIP». Den første varianten har fått sitt navn på grunn av at væske fra blodkarene siver ut i buken eller brysthulen, med økt bukomfang og/eller store pusteproblemer som følge. Ved tørr FIP vil det ikke sive ut væske, men det vil dannes tykk arrvev i kattens indre organer. Den våte varianten har et hurtigere forløp enn den tørre, men begge vil føre til døden i løpet av 4-8 uker.

 

Coronavirus, som kan føre til FIP, smitter via kattens avføring, så smittefaren er stor hvis en smittet katt deler kattedo med andre, ikke smittede katter. Viruset kan i noen tilfeller også overføres via kattens spytt, feks ved at katten nyser eller at to katter vasker hverandre.

 

Hvilke katter kan få FIP

De katter som er mest utsatt for å utvikle sykdommen er de med svakt immunforsvar, det vil si katter under tre år, eldre katter over ti år og katter som allerede er svekket av andre sykdommer eller er stressede. Steder hvor mange katter bor sammen, så som hos oppdrettere, på kenneler og lignende steder øker også sjansen for smitte.

 

Symptomer og behandling

Symptomene kan være diffuse i begynnelsen, men ofte sees svakhet, feber, diaré, matt pels, dårlig appetitt og vekttap. Disse ting kan tyde på en rekke forskjellige sykdommer og det er derfor viktig å ta kontakt med veterinær for nærmere oppfølging ved slike symptom. Veterinæren vil da utføre en undersøkelse og ta en rekke prøver, for å påvise eller utelukke andre sykdommer, og på slik måte faststille en diagnose.

 

Det finnes ingen behandling tilgjengelig idag som kan kurere FIP, men katter som har blitt syke kan i noen tilfeller behandles slik at de kan leve noe lenger. Det dog en dyr og krevende behandling uten sikre resultater, så ofte vil avliving være det eneste alternativet.

 

Hvis du får beskjed fra din veterinær at katten din har FIP, må den holdes adskilt fra andre katter, ha egen mat- og vannskål, kattekasse, samt holdes innendørs

Nyeste kommentarer

09.02 | 15:23

Hei! Vi er en familie på 4 som ønsker oss veldig en ragdoll hann kattunge, har dere noen i nærmeste fremtid?

21.01 | 17:22

Heisan. Vi er en familie på 3 .. ønsker oss veldig en ragdoll hann kattunge . Har dere noen i nærmeste fremtid eller vet om noen som har?
Mvh Anne

03.10 | 13:36

Hei. Var interessert i å kjøpe en kattunge. Mvh. Britt unni Gimse

16.09 | 17:02

Takk for info.da skal jeg følge med :) mvh Elisabeth